TPMS: Költség- és környezetkímélő

A szabadalmaztatott Bridgestone TPMS rendszerrel gyorsan elvégezhető az egész flotta gumiabroncsainak nyomásellenőrzése minimális állásidővel. A rendszer az adatokat központilag gyűjti és közvetlenül értesíti a szervizpartnert a gumiabroncsok optimális állapotának megtartásához szükséges teendőkről.

„A Bridgestone alacsony gördülési ellenállású és hosszú élettartamú abroncsok fejlesztését szorgalmazza, azonban a maximális teljesítmény és tartósság biztosítása nem korlátozódik kizárólag a tervezési szakaszra. Szükséges még a megfelelő nyomás megtartása különböző terhelés, útviszonyok és hőmérséklet mellett, és ezért fontos az is, hogy közben biztosítsuk a maximális biztonságot, valamint a teljesítményt és a környezetkímélő üzemelést. Ezt teszi lehető az innovatív abroncsnyomás-ellenőrző rendszerünk” – mondta Barcsik Ákos, a Bridgestone Magyarország Kft. főmérnöke.

A TPMS a szelepekbe szerelt szenzorok segítségével segít a rejtett operatív költségek csökkentésében. Minden szenzor jeladóval van felszerelve, amely vezeték nélküli hálózaton 6 másodpercenként adatokat küld a TPMS kapunak. Minden alkalommal, amikor az abroncsnyomás-ellenőrző rendszerrel felszerelt jármű áthaladt a kapun, a vevőegységek begyűjtik az adatokat és feldolgozás céljából a GPRS hálózaton keresztül küldik azokat a központi szervernek. A flotta kezelését szolgáló hálózati szoftver összehasonlítja az adatokat és szükség esetén automatikus értesítést küld a megfelelő flottamenedzsernek és szolgáltatónak, amennyiben a gumiabroncsban a nyomás az előírt értékhez képest a beállított határmérték alá csökkenne. A program jelzi, hogy melyik abroncsban nincs megfelelő nyomás, így a menedzser gyorsan beavatkozhat. Kisebb flották esetében az új telefonos alkalmazás kézi vevőkészülékkel a kapu gazdaságos alternatíváját jelentheti.

Az abroncsnyomás jelentősége

Az abroncsnyomás hatással van nem csak a gördülési ellenállásra, de az abroncsok elhasználódását is befolyásolja. Alacsony nyomás mellett nagyobb mértékű az üzemanyag-fogyasztás és a kerekek hamarabb elhasználódnak. Mivel a flottamenedzser kénytelen hamarabb lecserélni a járművek abroncsait, ezért ez a vállalat számára növekvő költségekkel jár. A Bridgestone által a szenzorok beszerelésekor Európában gyűjtött adatok igazolják, hogy azoknál a flottáknál, ahol nem ellenőrzik a nyomást, az abroncsok egyötödénél a keréknyomás az ajánlottnál 20%-kal volt alacsonyabb. Tehát, egy tipikus flottában minden ötödik abroncs nemcsak a környezetre van negatív hatással, hanem a flotta operatív teljesítményére és versenyképességére is.

A Bridgestone cég által kifejlesztett innovatív abroncsnyomás-ellenőrző rendszer 2013 májusában történt bevezetése óta Európa-szerte 36 flotta járműveibe összesen 24.000 szenzort szereltek be. Becslések szerint a rendszernek köszönhetően közel 2000 tonnányi CO2 kibocsátás-csökkentést értek el, ami 21 kisebb teherautó éves CO2 gázkibocsátásának felel meg. Ezzel a TPMS további 210.000.000 kilométerrel hosszabbította meg az abroncsok élettartamát, egyben jelentősen csökkentve a meghibásodások számát (összesen 319 meghibásodást elhárítva) és növelte az újrahasznosított/újrafutózott karkaszok számát (összesen 239 darabbal).

A Bridgestone Total Tyre Care program része

Az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer a Bridgestone Total Tyre Care program részét képezi, amely segíti a flottákat a gumiabroncsokkal kapcsolatos költségek szigorú ellenőrzésében. A Total Tyre Care program 3 fontos részből áll: (1) Total Tyre Life, amely a Bridgestone karkaszok többszöri felhasználását és a Bandag cég futózási technológiáját alkalmazza. (2) A Total Tyre Services, amely a teherautó flották maximális teljesítményét garantálja a Bridgestone európai partneri hálózat által biztosított szerviznek, ellenőrzésnek és szakmai segítségnyújtásnak köszönhetően. (3) A Total Tyre Systems, amely tájékoztat az abroncsok állapotáról az egyedi ellenőrző és követő eszközök, azaz a Bridgestone ’ToolBox’ alkalmazás és TPMS segítségével.