Egy járműflotta üzemeltetése összetett, nagyfokú figyelmet és precizitást igénylő folyamat. Ehhez azonban feltétlenül szükségesek olyan speciális eszközök, amelyek segítségével optimalizálhatók a feladatok és a költségek is, és amelyek mindemellett garantálják a megbízhatóságot, valamint a mérhető eredményeket. Jelentőségük különösen a tehergépjármű-park menedzselésénél mutatkozik meg, ahol minden jármű extrém mértékű munkát végez, valamint óriási távolságokat tesz meg és ez jelentős költségekkel jár. A járművek üzemeltetéséhez természetesen a műszaki szerviz is hozzátartozik, amelynek alapvető eleme az abroncsok vizsgálata.

17% - mert megéri

A több ezer kilométert futó flottajárművek megkövetelik a megfelelő gumiabroncsok használatát, amelyek egyszerre alkalmazkodnak az évszakhoz és az üzemeltetési körülményekhez. A megfelelő, optimális paraméterekkel rendelkező gumik kiválasztása nem kis kihívást jelent. Figyelembe kell venni többek között a maximális tengelyterhelést, amelyet a gyártók és a jogszabályok is meghatároznak. Nem szabad elfelejteni továbbá, hogy egy konkrét méretű abroncsnak illeszkednie kell a különböző szélességű keréktárcsához. Jobb megoldás, ha nem kockáztatunk, és nem próbálunk meg gumiabroncsokat nem szabványos keréktárcsákra szerelnek. A következmények nagyon komolyak is lehetnek – a stabilitás romlásától és az abroncs egyenetlen tapadásától kezdve a gumi felgyorsuló kopásán át egészen a közlekedés biztonságának veszélyeztetéséig. A gumiabroncs kiválasztásánál nem szabad elfelejteni az alkalmazási szempontokat sem. Más fajta „gumi” alkalmas a hosszú, autópályás utakra, más az áruterítéshez és más abroncs szükséges pl. az építkezések, vagy bányák területén való használatra.

„A megfelelő gumiabroncs kiválasztásának és alkalmazásának köszönhetően akár 17 %-kal is alacsonyabb lehet a gördülési ellenállás, amely, mint tudjuk, jelentősen befolyásolja az üzemanyag-felhasználást. Nem nehéz tehát kikövetkeztetni, hogy az optimális abroncs választása közvetlen hatással lehet a költségekre, a járműpark műszaki állapotára és a dolgozók biztonságára. Nagy segítséget jelenthet a ’ToolBox’ rendszerünk, amelyet a flottajárművek abroncsainak digitális menedzseléséhez fejlesztettünk ki” – mondta Barcsik Ákos, a Bridgestone Magyarország Kft. főmérnöke.  

Méretre szabva

A gumiabroncsgyártók kezdenek ráébredni, hogy az üzletmenetük számára nemcsak a legjobb paraméterekkel rendelkező, innovatív termékek piaci bevezetése fontos, hanem a vevők támogatása is azok megfelelő használatában. A tehergépjármű-flották esetében a világ piacvezető gumiabroncs-gyártó cége, a Bridgestone az elsők között szorgalmazta a flottakezelőket segítő, új szemléletmód alkalmazását. Erre szolgál a ’Toolbox’ elnevezésű digitális alkalmazás, amelyet a cég flottamenedzserek számára fejlesztett, és amely lehetővé teszi a részletes, pontos adatgyűjtést és adatelemzést. Az alkalmazás ráadásul segít nyomon követni az abroncsok elhasználódására és szervizelésére vonatkozó szabványokat, alkalmas az operatív teljesítmény/költség figyelésére és összehasonlítására, a felhasznált üzemanyag elemzésére, optimalizálására és a fogyasztás csökkentésére, illetve a gumiabroncsok sérüléseinek korlátozására. A flottamenedzser egy olyan ellenőrző rendszert kap kézhez, amely képes a flottába tartozó összes jármű minden abroncsának műszaki állapotát pillanatok alatt ellenőrizni, így a menedzser folyamatosan ellenőrizheti azok használati feltételeit és a kellő időben reagálhat. Ezen túlmenően rendelkezésére állnak összehasonlító rendszerek és online elérhető információk is. A rendszer központilag gyűjti az adatokat és közvetlenül tájékoztatja pl. a szervizpartnert a kerekek optimális állapotának megőrzéséhez szükséges teendőkről. Ennek köszönhetően a Bridgestone szakemberei kellő időben, előre felmérhetik a vevő igényeit az abroncsokat vagy a szervizelést illetően, valamint folyamatosan ellenőrizhetik a raktárkészleteiket.

Az ingyenes ToolBox alkalmazás több nyelven, minden standard böngészővel kompatibilis verzióban elérhető. A ToolBox Touch alkalmazás egy külön tabletre tervezett változat, Windows 8 operációs rendszerrel. Az alig 40 megabyte helyet foglaló program működéséhez 2 GB vagy ennél nagyobb memória szükséges. Magát az alkalmazást áttekinthető, könnyen olvasható felület és áttekinthető kezelés jellemzi. A ToolBox a Bridgestone Total Tyre Care abroncskezelést segítő, egymást kiegészítő, flexibilis programok szerves részét képezi.