A hannoveri „IAA Haszongépjármű 2016. Haszongépjármű Szakkiállításon” mutatta be innovatív 'Tirematics' abroncs ellenőrző rendszerét a Bridgestone.

A Tirematics™ rendszer a Bridgestone minden kapcsolódó abroncs megoldását magában foglalja: érzékelők kommunikálnak az IT rendszerekkel és távoli elérésen keresztül is valós idejű információt, például abroncsnyomást vagy hőmérsékletet ellenőriznek, továbbítanak és elemeznek a haszongépjárművek és buszok abroncsaiban.

A Tirematics™ flotta megoldások hozzáadott értéket nyújtanak a flottakezelők számára, hiszen proaktívan abroncsok karbantartását tesznek lehetővé, még azt megelőzően, hogy költségesebb problémák jelentkeznének, ezzel csökkentve a járművek állásidejét, optimalizálva az abroncs élettartamát és az üzemanyag hatékonyságot.

"A Bridgestone Tirematics megoldása praktikus, költséghatékony és flotta orientált megoldás, amely megnöveli az abroncsok futásteljesítményét, gazdaságos üzemanyag-fogyasztást tesz lehetővé és csökkenti az abroncshiba miatti leállások számát" - nyilatkozta Neil Purves, a Bridgestone Europe, Solution Business Managere.

A TPMS rendszer 2013 óta üzemel

A Bridgestone flottaprogramjában 2013 óta szerepel a TPMS alapú abroncsnyomás ellenőrző rendszer, amelynek 'érzékelők és kapuk' elnevezésű rendszerét a 2016. évi IAA Haszongépjármű Szakkiállításon is bemutatták.

Amikor egy jármű elhalad egy kapu mellett, az abroncsokban lévő speciális szelep elküldi az abroncsnyomás adatait a GSM hálózaton keresztül a Bridgestone flotta adatszerverére. Az abroncsnyomást valós időben értékelik és, ha az előre meghatározott intervallumukon kívül esik az érték, a rendszer automatikusan e-mailt küld a flottakezelőnek vagy szolgáltatónak, akik azonnal intézkedni tudnak. A riportok is automatikusan hozhatók létre. Jelenleg több mint 100.000 abroncsot ellenőriz automatikusan a szerver, ami naponta körülbelül 25.000 abroncs nyomásának megmérését jelenti a gyakorlatban.

A jövő Tirematics rendszere folyamatos valós idejű adatokat küld

Az abroncs megoldásokhoz kapcsolódó jelenlegi Tirematics rendszerre építve a Bridgestone a közelmúltban egy olyan rendszer tesztelését kezdte el, amely további előnyöket nyújt majd a flottaüzemeltetők számára. A rendszer az abroncsnyomás és hőmérsékleti mellett, további releváns jármű adatokat küld a szerverre folyamatosan, vagyis nem csak akkor, amikor az elhalad egy kapu mellett. Ezekkel az adatokkal a Bridgestone fejlett adatfeldolgozó rendszere gyorsabban képes reagálni a nem megfelelő abroncsnyomásból eredő problémákra, és azonnal tájékoztatni tudja a flottakezelőt és a járműmentőket, ha valamelyik abroncs gyorsan ereszteni kezd. A rendszer fejlett algoritmusai prediktív karbantartási ütemezést is lehetővé tesznek.

Költséghatékonyság a flottáknak

A proaktív figyelmeztetések és rendszeres karbantartási riportok segítségével a flottakezelők és szolgáltatók optimális költség és időráfordítás mellett képesek üzemeltetni a gépjárműparkjukat.

Egyes teherautó flottáknál már sikerült 75%-kall csökkenteni az abroncs meghibásodásból adódó lerobbanások számát. Ezen felül, a rendszer használatával a flottaüzemeltetők kb. 0,5%-ot tudják csökkenteni az üzemanyag fogyasztást, ha az abroncsok nyomását mindig optimális az optimális szinten tartják.

A Bridgestone úgy gondolja, hogy a Tirematics rendszer alkalmazásával jelentős költségcsökkentés érhető el az abroncsok karbantartása terén, mivel az abroncsinformációk távoli eléréssel történő ellenőrzése szükségtelenné teszi az élőmunka igényes manuális ellenőrzéseket. A hatékonyabb karbantartás pedig hosszabb abroncs élettartamot és nagyobb biztonságot jelent, csökken az idő előtt leselejtezett és a ténylegesen lefutott abroncsok száma. A Bridgestone Tirematics megoldásaival a flottaüzemeltetők a hatékony üzemeltetés révén további költségcsökkentést érhetnek el.

"Az alacsonyabb karbantartási és műszaki hiba miatti kiesésből származó költségcsökkenés mellett, a Bridgestone fejlettebb alkalmazásokat is tesztel. A jármű adatokkal kombinálva további támogatást tudunk nyújtani a flott üzemeltetőknek, akik így profiljuknak megfelelően optimálisan tudnak abroncsot választani, mi pedig célzott szolgáltatást tudunk nyújtani, ami végső soron a járművek jobb kihasználtságához vezet" - magyarázta Neil Purves.
Az iaa szakkiállításon mutatták be a bridgestone tirematics rendszerének előnyeit